Презентація кінострічки 1929 р. «Людина з кіноапаратом»
Автор: Новосад Світлана
аспірантка відділу природи та психології етносу НДІУ

Презентація кінострічки 1929 р. «Людина з кіноапаратом»

Заступник директора з наукової роботи ННДІУ МОН України Т.Кононенко з 27 січня по 11 лютого 2010 р. здійснив поїздку до Парижа з метою відвідання українознавчих центрів на теренах Франції, зокрема Школи мистецтв при Посольстві України в Парижі. Під час відрядження він побував на кінофестивалі, де був представлений український фільм «Людина з кіноапаратом» 1929 р. випуску. Перший показ цього фільму пройшов у Парижі в січні 2009 р. в рамках українського кіноклубу.
16 лютого 2010 р. у Національному науково-дослідному інституті українознавства відбувся показ фільму «Людина з кіноапаратом» для наукових співробітників Інституту. Запис кінострічки зроблено на плівці на шести бобінах у 1929 р. Виробництво ВУФКУ (зі щоденника кінооператора). Фільм являє собою досвід кінопередачі явищ, видимих без допомоги надписів (фільм без надписів), без допомоги сценарію (фільм без сценарію), без допомоги театру (фільм без декорацій, акторів тощо). Це експериментальна робота, спрямована на створення справжньої міжнародної мови кіно, що базується на повному відокремленні від мови театру та літератури. Керівник експерименту Дзига Вєтров. Головний оператор М.Кауфман. Асистент з монтажу Є.Свілова.
Музичний супровід до фільму був зроблений у 2008 р. Володимиром Шпиньовим. Крім власних композицій В. Шпиньова, у музичному супроводі також використано уривки з 2-ї частини сонати №8 Л. Бетховена, німецького народного танцю «З лавкою» та творів груп «Space», «Beatles».
В. Шпиньов народився 2 травня 1969 р. у місті Херсоні. У 1984 р. закінчив музичну школу (клас фортепіано), у 1988 р. – Херсонське музичне училище (клас хорового диригування), у червні 1994 р. – Київську державну консерваторію ім. П. Чайковського (клас хорового диригування). Свою професійну діяльність розпочав у монастирському хорі Києво-Печерської лаври (1989–1993). Згодом працював учителем співу в Палаці культури для молоді Старокиївського району м. Києва (1994–1995). Займав посаду співака Національної академічної капели «Думка» м. Києва (1990–1997), виконував роботу диригента молодіжного хору у м. Києві (1995–1998), працював хористом в Театрі для молоді та юнацтва у м. Києві (1997–2000). Неодноразово був на гастролях за кордоном – у 1990 р. у США та Канаді з капелою «Думка», у 1992 р. – у Швейцарії та Польщі з хором Київської консерваторії ім. П. Чайковського, протягом 1993 – 1997 років відвідав Францію, Іспанію, Польщу з капелою «Думка».
З 2001 р. починає займатися звукозаписом, композиторством та аранжуванням. З 2006 р. – співак у чоловічому вокально-інструментальному ансамблі «Кубань» (Франція). Нині працює вчителем співу в Українській школі мистецтв при Культурно-інформаційному центрі Посольства України в Парижі.
Співробітники Національного науково-дослідного інституту українознавства висловлюють щиру подяку Володимиру Шпиньову за надане ексклюзивне право на показ фільму «Людина з кіноапаратом» у Києві.