Модернізація психолого-педагогічної підтримки навчально-виховного процесу за допомогою інтернет-технологій
Автор: Таровська Олена
науковий співробітник відділу філософсько-психологічних проблем українознавства НДІУ.

У статті розглядаються шляхи застосування сучасних Інтернет-технологій для модернізації психологічної та методичної підтримки навчально-виховного процесу на базі науково-дослідного проекту «Освітнє середовище закордонних українських навчальних закладів». Блок психолого-педагогічного консультування представлений як складова діагностично-концептуального етапу проведення експерименту з моделювання освітнього середовища. Автор наголошує, що реалізація завдань проекту має відкрити нові шляхи наближення системи освіти України до європейських стандартів, а використання Інтернет-технологій для реалізації завдань розвитку психологічної служби дасть змогу забезпечити доступність послуг у сфері психології і соціальної роботи не лише в Україні, а й за її межами.

Ключові слова: психологічний супровід, освітнє середовище, інноваційна модель, психологічна культура, європейські стандарти.

Модернизация психолого-педагогической поддержки учебно-воспитательного процесса с помощью Интернет-технологий

В статье рассматриваются возможности использования современных Интернет-технологий для модернизации психологической и методической поддержки учебно-воспитательного процесса на основе научно-исследовательского проекта «Образовательная среда зарубежных украинских учебных заведений». Блок психолого-педагогического консультирования представлен как составляющая дигностико-концептуального этапа проведения эксперимента по моделированию образовательной среды. Автор акцентирует внимание на том, что реализация заданий проекта может открыть новые пути приближения системы образования Украины к европейским стандартам, а использование Интернет-технологий для развития психологической службы даст возможность обеспечить доступность услуг в сфере психологии и социальной работы не только в Украине, но и за рубежом.

Ключевые слова: психологическое сопровождение, учебная среда, инновационная модель, психологическая культура, европейские стандарты.

Modernization of psychological and pedagogical support of educational process by means of internet technologies

Ways of modern internet technologies use for modernization of psychological and methodical support of educational process on the base of research project «Educational environment of foreign Ukrainian educational institutions» are examined in the article. The unit of psychological and educational consulting is presented as component of diagnostic and conceptual stage of making of experiment in modeling of educational environment. The author accents that realization of the project tasks has to open new ways of Ukrainian education system approaching to European standards and using of internet technologies for realization of tasks of psychological service development will give an opportunity to secure accessibility of service in the sphere of psychology and social work not only in Ukraine but abroad too.

Key words: psychological accompaniment, educational environment, model of innovation, psychological culture, European standards.

Модернізація психолого-педагогічної підтримки навчально-виховного процесу за допомогою інтернет-технологій

Концепція розвитку психологічної служби освіти України на період до 2012 р. орієнтована на посилення ролі й значимості психологічної складової освітнього процесу. Актуальність психологічного супроводу навчально-виховного процесу зумовлена, в першу чергу, новими соціальними вимогами розвитку освіти України. Забезпечуючи психологічну складову організації освітнього середовища, працівники психологічної служби системи освіти допомагають створити умови, які мають сприяти розвитку індивідуальності кожної дитини, збереженню її здоров’я, формуванню в неї готовності до самостійного життя в суспільстві.
Основною метою системи психологічного й соціального забезпечення освіти є підвищення якості й забезпечення доступності послуг у сфері психології і соціальної роботи. Але реалізація практичних заходів, спрямованих на розбудову психологічної служби, може бути ефективною не лише за умови залучення до спільної роботи фахівців (соціальних працівників, психологів та соціальних педагогів), а й за умови використання сучасних Інтернет-технологій. Початок XXI ст. ознаменувався переходом на нові технології, коли на зміну вже звичному Інтернету з його web-послугами йде всесвітня Grid-мережа як засіб сумісного використання обчислювальних потужностей та баз даних. Швидке розповсюдження новітніх технологій призводить до відповідних соціальних наслідків: створюється основа для утворення глобальних співтовариств, що об’єднуються навколо спільних інтересів і завдань, інтенсифікується інтеграція кожної окремо взятої країни у світове співтовариство. Динаміка розвитку суспільства, швидке проникнення новітніх інформаційних технологій у різні галузі діяльності людини не дозволяють освітній галузі залишатися осторонь цього процесу.
У даній статті ми маємо за мету розглянути шляхи застосування сучасних Інтернет-технологій для модернізації психологічної та методичної підтримки навчально-виховного процесу в закордонних українських навчальних закладах.
Національним науково-дослідним інститутом українознавства, Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти та Міжнародною українською школою у 2010 р. був започаткований науково-педагогічний проект «Освітнє середовище закордонних українських навчальних закладів». Особливості проекту полягають у тому, що освітнє середовище в ньому розглядається як втілення певного типу знання; сукупність як об’єктивних зовнішніх умов, факторів, соціальних об’єктів, необхідних для успішного функціонування освіти, так і суб’єктивних складових – таких, як настрій, налаштування на роботу, відпочинок, усамітнення чи спілкування, стан здоров’я тощо кожного з учасників навчально-виховного процесу. Загалом, це ціла система різноманітних впливів і умов формування особистості, а також можливостей для її розвитку, які містяться як у соціальному і просторово-предметному оточенні, так і у внутрішньому стані готовності до змін.
Отже, цей науковий проект передбачає створення такого освітнього інформаційного середовища для закордонних українських навчальних закладів (далі – ЗУНЗ), яке відповідатиме потребам усіх учасників навчально-виховного процесу та вимогам часу. Серед очікуваних результатів реалізації втілення Концепції розвитку психологічної служби системи освіти України на період до 2012 р. – запровадження нових моделей діяльності психологічної служби на основі сучасних досягнень вітчизняної і світової психолого-педагогічної науки, а також розробка та запровадження інноваційних моделей діяльності психологічної служби. При вивченні потреб учителів, учнів та їхніх батьків щодо проблем, які виникають під час навчання в закордонних українських навчальних закладах країни перебування, було виявлено необхідність у психолого-педагогічній підтримці всіх учасників навчально-виховного процесу. Але як забезпечити таку підтримку, враховуючи територіальну віддаленість навчальних закладів, особливості навчального процесу в них, недостатню кількість учнів для відкриття ставки психолога чи соціального педагога згідно з чинним законодавством тощо? Ці та багато інших питань постали перед розробниками проекту. Допоміг досвід використання можливостей сучасних інформаційних технологій, які дозволяють створити нові види освітніх ресурсів. Так, виникла ідея розробки блоку психолого-педагогічного консультування учасників навчально-виховного процесу в українських школах за кордоном за створеною інноваційною моделлю діяльності служби психолого-педагогічних консультацій та з’явився такий сегмент проекту, як Консультаційний психолого-педагогічний on-line-центр.
Надати методичну допомогу вчителю, провести психолого-педагогічну діагностику учнів, запропонувати корисні поради батькам можна, використовуючи таке новітнє технологічне забезпечення, як електронна пошта, Skype, форум, сайт, блог, безкоштовне тематичне електронне розсилання тощо. За допомогою цих технологій можна не лише обговорити стосунки з дітьми й між дітьми, з батьками й між батьками, з учителями, колегами, а й виявити нагальні потреби всіх учасників навчально-виховного процесу, нахили до певного типу сприйняття інформації, дати поради щодо організації навчальної діяльності, провести батьківські збори чи педагогічну нараду. Оскільки розробка блоку психолого-педагогічного консультування учасників навчально-виховного процесу експериментальних закордонних українських навчальних закладів стала складовою діагностично-концептуального етапу проведення експерименту з моделювання освітнього середовища закордонних українських навчальних закладів, учасники проекту розробили анкети для вивчення потреб у практичних психолого-педагогічних аспектах роботи, рекомендаціях та конкретних порадах, щодо взаємовідносин таких категорій, як: учитель – учень; учень – учень; учень – батьки; учителі – батьки.
Кримською філією ННДІУ був забезпечений електронний варіант цих анкет, і сьогодні вони знаходяться у відкритому доступі для закордонної української громадськості (http://dsl.sf.ukrtel.net/ank_mush/index2.php?t_id=3). Передбачається, що результати анкетування виявлять, з якими саме аспектами виникають труднощі (навчання, виховання, спілкування, взаєморозуміння, індивідуальний підхід і т.д.), і дозволять визначитися з тими тренінговими вправами, порадами і спрямуваннями подальшої співпраці, які можна буде запропонувати учасникам навчально-виховного процесу в закордонних українських навчальних закладах.
Одним із важливих завдань діяльності психологічної служби є підвищення психологічної культури всіх учасників навчально-виховного процесу: учнів, вчителів, батьків. Саме Інтернет-технології дозволяють реалізувати це завдання повною мірою. Структура проекту (Рис. 1) Консультаційного психолого-педагогічного on-line-центру передбачає створення умов для здійснення цих завдань.

Рис. 1 (Див. PDF)

Така структура дає змогу всім учасникам навчально-виховного процесу (і вчителям, і учням, і батькам) ЗУНЗ спілкуватися, ділитися досвідом, вирішувати проблемні ситуації тощо не лише під час зустрічі, а й у будь-який момент, використовуючи сучасні Інтернет-технології, які дозволяють створити нові види освітніх ресурсів.
У даному разі йдеться про організацію вчительської, батьківської та учнівської спільнот ЗУНЗ через світову глобальну Інтернет-мережу. Вчительська творча лабораторія дасть можливість створити скарбницю творчих ідей, відкрити особисті блоги вчителів, започаткувати школу педагогічної майстерності через дистанційні курси підвищення кваліфікації (Рис. 2).
 
Рис. 2 (Див. PDF) Вчительська творча лабораторія

Процес психолого-педагогічного консультування передбачає планомірну і кропітку роботу з людиною щодо її проблеми. Саме тому не можна зупинитися лише на одній формі спілкування. Важливо залучити до активної співпраці батьків учнів. Для цього пропонуємо відкрити Інтернет-клуб для батьків, де вони могли б поділитися не лише своїми проблемами, але й сімейними надбаннями (Рис. 3).

Рис. 3 (Див. PDF) Клуб небайдужих батьків

Використовуючи різні ресурси, ми можемо забезпечити:
– роботу з ситуацією, що потребує вирішення через ICQ чи Skype (голосовий зв’язок);
– пошук проблеми та коренів, що її сформували під час листування по e-mail;
– довгострокову підтримку та формування високого рівня психолого-педагогічної культури під час участі у роботі ФОРУМУ (Рис. 4).

Рис. 4 (Див. PDF) Молодіжний форум

До розробки блоку психолого-педагогічного консультування учасників навчально-виховного процесу експериментальних ЗУНЗ та забезпечення її впровадження задіяні фахівці Філії «Гуцульщина» ННДІУ Л. Зеленчук (практичний психолог, фахівець із роботи з дітьми, які проживають на віддалених від центру територіях) і О. Рибарук (вчитель-практик, вихователь, організатор позакласної роботи) та автор статті.
У підсумку можна зазначити, що реалізація завдань реформування освітньої галузі пов’язана з подальшим розвитком психологічної служби й має стати одним із пріоритетів у наближенні системи освіти України до європейських стандартів. Створення Консультаційного психолого-педагогічного on-line-центру і впровадження за його допомогою інноваційних технологій особистісно орієнтованого навчання та виховання в умовах країни проживання може стати дієвим освітнім Інтернет-ресурсом, що допомагатиме українцям усього світу вирішувати проблемні питання.

Література

1.    Лист МОН України № 1/9-530 від 05.08.10 року «Про сприяння у розвитку психологічної служби системи освіти». – http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/8753
2.    Проект: Концепція розвитку психологічної служби освіти України на період до 2012 року. – http://psiholog-shapka.blogspot.com/2010/07/blog-post_12.html