Презентація третьої частини трилогії «Українки в історії. ХХ–ХХІ ст.»
Автор: Коротя-Ковальська Валентина
народна артистка України, старший науковий співробітник відділу культурологічних досліджень ННДІУВІ

У середині травня в Україні шанують дорогих нам людей, тих, хто все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити, незважаючи ні на що, – наших українських матерів...

Презентація третьої частини трилогії «Українки в історії. ХХ–ХХІ ст.»

У середині травня в Україні шанують дорогих нам людей, тих, хто все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити, незважаючи ні на що, – наших українських матерів. Тож символічно, що саме 14 травня у  міському Будинку вчителя відбулася презентація книги «Українки в історії. ХХ – ХХІ ст.», яка є завершенням трилогії «Українки в історії» і містить понад 40 нарисів про видатних жінок України. Це витвір двадцятирічної співпраці  незабутньої Наталі Даниленко, американки українського походження, члена Союзу українок Америки, громадської діячки, та доктора історичних наук,  професора, завідувача відділу культурологічних досліджень  Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії Валентини Борисенко, які запланували створити трилогію, присвячену українській жінці, що, за словами співачки з Вінниччини Явдохи Сивак (Зуїхи), «прожила в біді, як камінь у воді», пройшла через голод і холод, творила свою, жіночу, долю, власну історію.
У своєму виступі упорядник книги і одночасно автор близько десяти нарисів В. Борисенко зазначила, що остання книга трилогії присвячена світлої пам’яті співавтора ідеї і мецената проекту Наталі Даниленко та героїням буремного ХХ ст.
Радник Президента Ганна Герман наголосила, що ця трилогія має бути перекладена англійською та російською мовами до курсу з історії України,  щоб ці книги читали у світі.
Людмила Тарнашинська, Микола Жулинський, Іван Драч, Євген Сверстюк, Василь Овсієнко, Любомир Пиріг, Тарас Кононенко та інші відзначили дуже важливе, а часом і вирішальне значення української жінки у мистецтві, визвольній боротьбі, науці й загалом в українській історії ХХ – ХХІ ст.
У письмовому привітанні, яке надіслала Катерина Ющенко, голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000», зазначено: «Три книги, які вийшли під однією назвою, покликані виховувати нас українцями. Це спроба авторами та упорядниками зібрати все найкраще про видатних жінок України різних історичних епох. Третя книга присвячена визначним жінкам – нашим сучасницям. З біографій знаних українок ми ще більше дізнаємось про унікальний внесок жіноцтва до культурної, наукової та історичної спадщини нашої країни».
Привітання з нагоди  виходу третьої частини трилогії «Українки в історії» також надіслала із Каліфорнії видатна художниця, онука знаменитого художника і архітектора Василя Кричевського Катерина Кричевська-Росандіч.
Усі героїні трилогії представлені портретними світлинами та фотодокументами із їхнього життя та діяльності. Видання також проілюстроване творами видатних художниць України.
У заключному слові проф. В. Борисенко, праця якої як упорядника трилогії була натхненною і нелегкою, адже тільки її авторських статей налічується понад 20 і кожна з них вимагала душевних переживань і дослідницького хисту, підкреслила, що третя книга містить чимало приголомшливих несподіванок, розповідей, що спираються на унікальні архівні знахідки. Багато сторінок відведено нашим сучасницям, які своєю щоденною невтомною працею примножують славу української науки, культури, освіти, не забуваючи про традиційні родинні цінності. «На читача чекає розповідь про українку Беату Сироту, яка 22-річною дівчиною написала статті про людські права та права жінок до Конституції Японії, що діє без змін уже понад 65 років. Ви прочитаєте нарис про українку Гайді Стефанишин, яка підкорила космічні простори. Дізнаєтесь про близьку родичку знаменитого історика Михайла Грушевського, яка творила дива в галузі вушної хірургії і нікому не казала про свій родовід… Долі видатних (та й не тільки видатних) українок ХХ ст. були тернистими, але читач побачить, що їхня мужність і жертовність гідні подиву і глибокої вдячності та пам’яті прийдешніх поколінь».
В. Борисенко подякувала директору ННДІУВІ МОН молоді та спорту України проф. Петру Кононенку, де вченою радою Інституту була рекомендована праця до друку, директору видавництва «Либідь» Олені Бойко, літературним редакторам Світлані Головко, Юрію Медюку, Олені Вербило, художньому редактору Олексію Григору та  директору Будинку вчителя Ларисі Мельник, відомій художниці Марії Томен, твори якої були використані для оформлення видання, а також авторам нарисів, героїням і всім, хто був причетний до створення книги. 
Під час презентації  виступив соліст оперної студії Національної музичної академії України Маркіян Свято, у фортепіанному супроводі Олени Якуніної, який виконав дві пісні: «Я до тебе, матусю» композитора Платона Майбороди на слова Тетяни  Мезенцевої та «Три поради» на слова Юрія Рибчинського, муз. Ігоря Шамо. На завершення у виконанні тріо «Золоті ключі» – у складі народних артисток України Ніни Матвієнко, Марії Миколайчук, Валентини Ковальської – прозвучала пісня «Тернова ружа» на слова Володимира Іванишина, муз. Галини Менкуш.
Внесок жінок у розвиток освіти, культури, науки, меценацтва, благодійництва починає дедалі більше висвітлюватися у наукових дослідженнях вчених України.