Участь науковців ННДІУВІ у ХІІІ науково-практичній конференції «Громадська взаємодія як екзистенція демократичного суспільства»
Автор: Бойко Світлана
кандидат філософських наук, молодший науковий співробітник відділу філософії освіти та освітніх технологій ННДІУ

23 травня 2013 р. у ВНЗ «Національна академія управління» відбулася ХІІІ науково-практична конференція «Громадська взаємодія як екзистенція демократичного суспільства», яка була проведена у рамках суспільно-наукового проекту «Духовні цінності українського народу у світлі співпраці суспільствознавства і богослов’я».


23 травня 2013 р. у ВНЗ «Національна академія управління» відбулася ХІІІ науково-практична конференція «Громадська взаємодія як екзистенція демократичного суспільства», яка була проведена у рамках суспільно-наукового проекту «Духовні цінності українського народу у світлі співпраці суспільствознавства і богослов’я».
Метою конференції стало обговорення ос­новних принципів, на яких має будуватися життя людини у світі, що постійно змінюється та за­з­нає нових викликів.
Основними тематичними напрямами, які роз­глядалися на конференції, були: співпраця суспільних наук і богослов’я у формуванні духов­но-моральних засад сучасного українського су­спільства; громадська взаємодія в історично-­культурному вимірі; політика і громадянсь­к­е суспільство: розбіжності й дотичності; гро­ма­­дянське суспільство: реальні надбання, втрачені можливості та потенція перспективи; взаємодія в економічній сфері – шлях до формування вільної особистості та заможного суспільства; кооперативний рух у становленні громадянського суспільства в Україні; благодійність в Україні: реальний стан та форми прояву; державні соціальні стандарти та гарантії: роль громадської думки в їх забезпеченні; правовий простір громадської взаємодії; інтернет-спільноти: дієві механізми віртуальних контактів.
На пленарному засіданні з вітальним словом до присутніх звернувся ректор ВНЗ «Національна академія управління» доктор економічних наук, професор С. Єрохін. У своєму виступі він розкрив питання синергетики демократичного розвитку України. Крім нього, ще виступили 13 доповідачів. Серед них – Емеритований Верхов­ний архієпископ Української Греко-Католицької Церкви Кардинал Любомир Гузар; заступник керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України В. Кулик; вікарій Київської митрополії Української Православної Церкви Єпископ Васильківський Миколай; доктор філологічних наук, професор кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка В. Владимиров та ін.
Після пленарного засідання працювало 6 се­к­цій, на які було подано заявки від 182 доповідачів.
Науковці Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії, які вже декілька років поспіль є активними учасниками заходів, що проводить ВНЗ «Національна академія управління», взяли участь у роботі секції 1 «Історично-культурний та освітній виміри громадської взаємодії».
Л.Токар, кандидат історичних наук, завіду­вач відділу історико-правових та теоретико-­ме­то­до­логічних проблем українознавства ННДІУВІ, у своїй доповіді розкрив роль українознавства в розвитку громадянської активності українсь­кого народу; С. Губський, науковий співробітник відділу, виголосив доповідь «Українознавча наука і богослов’я: співпраця у розбудові Ук­ра­їнської держави»; В. Лазарєва, молодший нау­ковий співробітник відділу, виступила з доповіддю «Пантелеймон Куліш біля витоків ідей громадянського суспільства». Л. Горенко, кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник відділу культурології, запропонувала доповідь «Громадянська культура в системі українознавства». С. Бойко наголосила на ролі національної культури, духовного відродження в розбудові громадянського суспільства в Україні.
Завершуючи роботу секції, Н. Железняк, ста­р­ший викладач кафедри гуманітарних дисциплін ВНЗ «Національна академія управління», зазначила, що лише громадянськість, націєтворчі завдання, духовність людини зумовлюють впровадження на суспільному рівні таких цінностей, як національний дух, національний інтерес, національна гідність, національне право та національна культура.