головнановинипошукредакціяконтакти
пошук по сайту
Ухвала міжнародного конгресу "Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі"
Автор: **

Ухвала міжнародного конгресу "Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі"

За ініціативою Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України та Міжнародної асоціації "Україна і світове українство" у столиці України Києві 20 – 21 жовтня у приміщенні Будинку вчителя проходив І Міжнародний Конгрес "Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і в світі".
У плані підготовки Конгресу Інститутом українознавства МОН України та Міжнародною асоціацію "Україна і світове українство" було розроблено й розіслано по Україні та зарубіжних країнах – Австралії, Америки, Азії, Європи 19 типів анкет про стан, проблеми, перспективи української мови в сім'ї, в системах виховання та освіти, в науці й культурі, у ЗМІ, телебаченні та інформаційному просторі, у структурах законодавчої і виконавчої влади, у міжнародних відносинах...
У здійсненні дослідних, аналітичних та прогностичних заходів разом із Міністерством освіти й науки активну участь взяли Міністерства закордонних, внутрішніх справ і оборони, УВКР, осередки Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, Всеукраїнського педагогічного товариства ім. Г.Ващенка, обласні, Київське управління освіти і науки, інститути післядипломної освіти, українські й зарубіжні кафедри й центри українознавства, "Шкільна Рада" США та посольство України у Парижі, політики, педагоги та вчені.
Надійшло понад 15 тисяч заповнених анкет-відповідей.
Для виголошення аналітичних доповідей на Конгресі зголосилося понад 500 науковців, політиків, педагогів усіх областей України та з 22 країн світу – Австралії, Аргентини, Болгарії, Бразилії, Великої Британії, Італії, Греції, Німеччини, Франції, Польщі, Росії, Естонії, Білорусі, Казахстану, Данії, Канади, США тощо. Особливу активність проявили учні, студенти, педагоги, батьки.
Із привітанням та визначенням вагомості проблем мови і перспектив її розвитку до делегатів Конгресу звернулися Президент України В.Ющенко, Голова Верховної Ради В.Литвин, святійший патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет, а також голови УВКР, Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, Всеукраїнського педагогічного товариства ім. Г.Ващенка, депутат Верховної Ради України Г.Удовенко, посол України у Франції Ю.Сергеєв, голова "Шкільної Ради" США Є.Федоренко, посол Казахстану та інші.
Із доповіддю про стан і перспективи розвитку державної мови виступив Міністр освіти і науки України С.Ніколаєнко, а з доповіддю "Мова і майбутнє народу" директор Інституту українознавства П.Кононенко.
На пленарних засіданнях виступило майже 40 науковців, педагогів, політиків, представників міністерств, відомств, вищих і середніх навчальних закладів, представників культури і мистецтва, медицини, права, урядових установ. Іще понад 200 учасників Конгресу виступили у 15 секціях.
Усі учасники Конгресу (понад 500) підготували письмові аналітичні тексти, які будуть опубліковані у ж. "Українознавство" та окремою книжкою. Брошура "Українська мова – моя мова", підготовлена першим заступником міністра освіти і науки Б.Жебровським та завідувачем відділом філософії освіти та освітніх технологій НДІУ МОН України В.Крижанівською на основі опитування учнів 2000 та 2005 років навчання, була вручена всім учасникам Конгресу.
На основі всебічного обговорення проблем розвитку української мови учасники Конгресу прийняли Ухвалу, відзначивши:
1. За час розвитку України як суверенної держави статтею 10 Конституції України українській мові було визначено статус державної. Окремою Постановою Конституційного Суду було наголошено, що Конституція як Закон прямої дії має виконуватися на всьому просторі держави.
У зв'язку із цим усі державні за змістом та значенням заходи органами та інституціями України повинні виконуватися державною мовою.
Реалізації цього положення сприяло слухання питання впровадження державної мови в усі сфери життя суспільства на сесії Верховної Ради України. Питання української мови та українознавства розглядалося на Всесвітньому Конгресі Українців, що проходив під головуванням Президента і Голови Верховної Ради України та ухвалам якого надавалася сила закону. Велику роботу здійснюють працівники системи освіти. Усе те позитивно відбилося на стані й характері розвитку української мови у процесі розбудови освіти, культури, державотворення,...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet