головнановинипошукредакціяконтакти
пошук по сайту
Сесія, присвячена десятиріччю Науково-дослідного інституту українознавства
Автор: НДІУ
Науково-дослідний інститут українознавства

Сесія, присвячена десятиріччю Науково-дослідного інституту українознавства

Іван Курас. Вельмишановний Петре Петровичу, вельмишановний Ігоре Рафаїловичу, шановна президіє, шановні гості, дорогі учасники нашого святкового зібрання!
Дозвольте мені від імені Наглядової ради Інституту українознавства розпочати наше урочисте засідання. У програмі наших зборів передбачена доповідь директора Інституту академіка Петра Кононенка, тому дозвольте не торкатися етапів становлення цієї установи, проблем, що стоять перед українознавством в історії нашої держави. Дозвольте мені привітати Вас сердечно з великим святом українознавства! Це свято всієї нашої гуманітаристики, нашої української інтелігенції, це свято академічних і університетських українознавчих колективів, як казав класик, це свято душі і серця, щиро вітаю Вас із цим святом. Я хотів би наголосити тільки на одному: ми всі урочисто відсвяткували минулого року десятиріччя незалежності України. Цій події, яка має безсумнівно історичне значення, передував ІІІ Всесвітній конгрес українців. Під час цих урочистостей, зібрань, наукових конференцій, круглих столів, що проходили у столиці нашої держави, червоною ниткою проходила проблема українознавства, стану українознавчих студій у межах нашої держави та в рамках світового українознавства. І не буде перебільшенням сказати про Інститут українознавства, що його душею і серцем є його засновник, фундатор і керівник шановний проф. Петро Кононенко.
Сьогоднішнє зібрання має дві сторони: ювілейний та святковий характер, але ми повинні зосередити свою увагу на обговоренні проблем, які на нас чекають сьогодні. Я хотів би, користуючись нагодою, привітати всіх Вас сердечно від імені президії Національної Академії наук, секції суспільних і гуманітарних наук і висловити солідарність цих інститутів – ядра нашої Національної Академії з НДІУ МОН, адже ми безпосередньо пов’язані з проблематикою українознавства. Ми тісно співпрацюємо з Інститутом українознавства, і тут є привід ще раз подумати про спільні дії у майбутньому.
Дозвольте запросити до слова Його Святість патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Патріарх Філарет. Шановна президіє, дорогі друзі!
Я насамперед хотів би від імені Української православної церкви Київського патріархату привітати Інститут українознавства з десятою річницею. Я думаю, що усі ми усвідомлюємо, яке значення має Інститут українознавства в будівництві Української держави. Україну неможливо побудувати без відродження духовності. Душа – це є сила народу. Декілька років тому один архімандрит-українець говорив: "Я тілом українець, а душа моя русская". Так ось таких українців з "русскою душею" в Україні усе ще багато. І це одна з великих перешкод у будівництві української України. Тому Інститут українознавства покликаний до того, щоб українців тілом робити українцями душею.
І за ці десять років ми відчуваємо, яку велику роботу провів Інститут українознавства і зокрема його директор Петро Петрович Кононенко як його рушійна і велика сила.
Ми сподіваємося, що в майбутньому Інституту будуть створені кращі умови для того, щоб він відроджував українську душу.
Іван Курас. Шановні колеги, дозвольте надати слово голові комітету з питань освіти та науки Верховної Ради України академіку Національної Академії наук Ігорю Рафаїловичу Юхновському.
І.Р. Юхновський. Ваша Святосте, шановна президіє, шановні збори. Мені дуже приємно від імені комітету з питань освіти та науки вітати Інститут українознавства з його десятирічним ювілеєм. Особливо приємно вітати директора Інституту Петра Петровича Кононенка.
Людина, запалена Україною, створила цей Інститут, плекала його, починаючи ще з відділу Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка, ця людина доклала неймовірних зусиль, щоб цей Інститут, врешті-решт, розгорнув на повну широчінь свою діяльність.
Інститут має цілий ряд відділів, які і далі розвивають та практично встановлюють українознавство як науку, як систему навчання, як стратегічну систему розвитку Української держави.
Держава не може існувати без патріотизму, патріотизм не може існувати без національної свідомості. Національна свідомість повинна бути широкою. Інститут українознавства якраз ту ширину національної свідомості плекає, розвиває і впроваджує в життя.
Інститут має ці...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet