головнановинипошукредакціяконтакти
пошук по сайту
М.П.Кравчук – український математик
Автор: Добровольський В’ячеслав
доктор фізико-математичних наук м.Київ

М.П.Кравчук – український математик

Багато народила в минулому земля українська відомих діячів культури, талановитих учених, визначних громадських діячів. Одне із найпочесніших місць серед них належить видатному українському математику, академіку ВУ АН, автору фундаментальних праць у галузі вищої алгебри та математичного аналізу, теорії ймовірностей і математичної статистики Михайлові Кравчуку.
За останні роки опубліковано немало праць, присвячених його науковій діяльності як вихованцеві відомої Київської математичної школи проф. Граве. Але, на наш погляд, витоки справді подвижницької діяльності М.Кравчука в галузі розвитку української культури лежать багато глибше. Вони належать творчості Шевченка, Чубинського, Драгоманова, Лесі Українки та ін. Адже М.Кравчук був не лише визначний всесвітньовідомий математик, а і засновник та енергійний будівник підвалин української математики. Його самовіддана праця саме в цьому напрямі обумовила трагічний шлях вченого до Колими. Згадаймо коротко основні віхи життя М.Кравчука.
Юність
Михайло Пилипович Кравчук народився 27 вересня 1892 р. в сім’ї землеміра у селі Човниці на Волині. Батько його, Пилип, син селянина-шевця, – свого часу закінчив Петрівсько-Розумовську академію в Москві і доклав чимало сил, аби добре виховати і навчити своїх дітей. Мати – Фредеріка працювала гувернанткою, володіла кількома мовами і навчала своїх дітей. Завдяки переїздові родини до Луцька, Михайло мав можливість навчатись у гімназії, де вже у ранні юнацькі роки виявив неабиякі математичні здібності та потяг до громадської діяльності. За участь у підпільному гуртку, у бунті гімназистів та інших подіях 1906 р. він перебував під негласним наглядом поліції як неблагонадійний.
Закінчивши гімназію із золотою медаллю, М.Кравчук восени 1910 р. був зарахований студентом фізико-математичного факультету університету св. Володимира. У той час тут плідно працював науковий студентський семінар професора Д.О.Граве з алгебри та теорії чисел. У роботі семінару брали активну участь згодом відомі вчені О.Ю.Шмідт, Б.М.Делоне, О.М.Островський та інші. Через п’ятнадцять років, рекомендуючи вченого до обрання академіком, Д.О.Граве писав, що під час навчання Кравчук жив із власної праці і чимало часу віддавав революційній роботі. Незважаючи на це, ще будучи студентом 3 та 4 курсів, розробляв українську математичну термінологію й мав неабиякі успіхи в галузі алгебри, продовживши дослідження деяких відомих німецьких математиків.
Після перших дослідів у теорії лінійних підстановок інтереси М.П.Кравчука тривалий час зосереджувалися саме на алгебрі. Один із його перших студентських творів мав назву "Основні підсумки теорії автоморфних функцій". Дипломна ж робота була написана на тему "Про параметричне представлення перестановочних матриць". Тут молодий науковець дав більш просте доведення й узагальнення відомої теореми Шура про верхню границю числа лінійно незалежних матриць перестановочної групи n-го порядку.
Після закінчення університету в 1914 р. із дипломом першого ступеня М.П.Кравчук був залишений тут для підготовки до наукової та викладацької діяльності. За два наступні роки він написав кілька праць, готувався до складання магістерського екзамену. У зв’язку з евакуацією Київського університету до Саратова він працював у 1915 – 1916 рр. здебільшого при Московському університеті, де відвідував семінари професора Д.Єгорова, проробив понад 70 курсів і монографій за спеціальністю.
На початку 1917 р. М.П.Кравчук успішно склав магістерський екзамен, у вересні прочитав дві "випробних" лекції і був допущений як приват-доцент до викладання математики у Київському університеті. Тоді він став членом Українського наукового товариства.
Але революційні події 1917 р. внесли в омріяні раніш плани суттєві зміни. Ще на перших курсах університету Кравчук добре усвідомив, що мова є основою науки. А оскільки малось на увазі побудувати підвалини української математики, то перш за все потрібно було створити саме українську математичну термінологію, яка на той час була в досить примітивному стані й охоплювала лише арифметику й початки алгебри та геометрії. Російська термінологія панувала в гімназіях, реальних училищах, не говорячи уже про вищу школу. І, як відзначив раніш Граве, М.Кравчук уже на старших курсах університету поряд з інтенсивною науковою роботою сам...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet