головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2005   Число: #4(17)
пошук по сайту
Відкриття університету на Чернігівщині: з історії проблеми
Автор: Самійленко Григорій
доктор філологічних наук, заступник декана Ніжинського державного університету імені М.В.Гоголя.

Відкриття університету на Чернігівщині: з історії проблеми

Вперше питання про відкриття університету на Лівобережній Україні обговорювалося в кабінеті останнього гетьмана України графа К.Г.Розумовського. Він доручив своєму секретарю Теплову розробити проект університету, який і був представлений на затвердження у 1760 р. Він розпочинався словами: "В склонности народа малороссийского к учению и наукам ни малого сомнения нет, потому что в Малой России от давнего времени заведенные школы ... не только по сие время не ослабевают, но еще по временам число учеников больше оказывается, желающие понять свыше того, что в школах малороссийских преподается, добровольно, положа надежду на щедрость подателей, выходят в польские школы, немецкие университеты, а иногда и до Рима прохаживали". У проекті підкреслювалося, що у Малоросії багато шкіл порівняно із Московським університетом, тому не буде нестачі в абітурієнтах. "По состоянию малороссийских школ, – сказано у Проекті, – батуринский университет в числе студентов никакого недостатка иметь не может и пред С.-Петербургским и Московским университетами великой в том авантаж предвидится" [7, 67].
У зв'язку із тим, що, на думку автора проекту, у Київській, Чернігівській та Переяславській школах "составляют значение в высших науках весьма малое..." (і тут автор проекту схибив відносно Києво-Могилянської академії), пропонувалося ввести в університеті викладання таких предметів: "Гуманиора вся, те. чистота Латинского языка, Древности, Философия новая, Юриспруденция, История, География, также высокие науки, физика, теоретическая и экспериментальная, все части математики, Геодезия, Астрономия, Анатомия, Химия, Ботаника". Зазначалося, що новий університет ні в якому разі не сприятиме закриттю вищезазначених шкіл. Навпаки, ці школи мали залишитися у попередньому стані, "принеся оному же университету вспоможение непосредственное". Таким чином, новий університет у Батурині за своїм природничо-географічним та енциклопедичним спрямуванням відповідав просвітницькому духові XVIII ст. і був у повній супротивності до богословсько-схоластичного напрямку Київської академії та Чернігівської і Переяславської семінарій [2, 132].
На жаль, у зв'язку зі смертю імператриці Єлизавети Петрівни, цей проект залишився нездійсненим. Але думка про відкриття університету не залишала представників української козацької старшини, які у 1764 р. подали Катерині II "Прошение малороссийского шляхетства й старшин, вместе с гетьманом – о восстановлении разных старинных прав Малороссии", в якому було також висловлено прохання "за прикладом іноземних держав, у яких знаходяться університети і гімназії і з такими ж привілеями, завести і у Малій Росії два університети і декілька гімназій, перший університет, який складається із 4-х факультетів, може бути у Києві, на тому ж місці, де і нині Києво-Братський училищний монастир, із якого монахів повинні вивести, і на тому місці збудувати будинки для викладачів і учнів..., а другий у Батурині, який складається із трьох факультетів, крім богословського, а гімназії у тих містах, які ми на той час підберемо" [3, 344]. Думка про відкриття університетів, зокрема Київського, Переяславського, Чернігівського та ін. звучала і в деяких наказах шляхетства в законодавчу комісію 1767 р. [4, 150, 176].
Листи останнього правителя Гетьманської Малоросії графа П.Румянцева-Задунайського до Катерини II були також підтвердженням бажання мати в Україні університети. Катерина II передала вирішення цього питання до духовної комісії, але вже у своєму листі від 22 вересня 1763 р., коли вперше познайомилася із загальним проектом перебудови Малоросії, запропонованим графом Румянцевим, вона писала: "В предприятии вашей для обучения тамошнего юношества желаю вам доброго успеха" [5, 128].
Наприкінці XVIII ст. в оточенні імператриці Катерини II, зокрема у графа Потьомкіна, виникла ідея про організацію університету в Чернігові. На той час у Російській імперії був лише Московський університет (1755). Чернігівський університет мали розмістити в будівлях Троїцько-Іллінського монастиря. Проте, цій ідеї теж не судилося збутися. "Намір відкрити в Чернігові університет... по особливій дії промислу Божого не відбувся. Головний винуватець цих замірів славетний князь Тавриди Потьомкін раптово помер у дорозі на шляху до міста Ясси. З його смертю п...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet