головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2009   Число: #3(32)
пошук по сайту
Українська національна ідея: філософські та лінгвальні параметри поняття (на матеріалі інтернет-комунікації)
Автор: Безсмертна Наталія
аспірантка денної форми навчання НДІУ

Українська національна ідея: філософські та лінгвальні параметри поняття (на матеріалі інтернет-комунікації)

Виникнення протягом останніх десятиліть нових форм комунікації, серед яких вагоме місце займає мережа Інтернет, спричинило видозміну світоглядних та мовних параметрів середовища спілкування. Ці процеси активізувалися й на українознавчому ґрунті, трансформуючи світоглядні позиції щодо українства взагалі й української мови як засобу реалізації комунікативного акту зокрема. Така зміна актуалізує питання дослідження цього різновиду зв’язку, оскільки постала потреба систематизації знань про українознавство таким комунікативним каналом, як Інтернет.
Наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. в Україні гостро постало питання національної ідеї як одного з головних чинників державотворення, необхідного й закономірного елементу відродження української держави, системи ідейно-світоглядних, духовних і моральних цінностей нації.
Специфіка поняття тісно пов’язана із різноманітними соціальними впливами на суспільство. Відповідно сформовано базу знань щодо зазначеного терміна. Дослідження проблематики активізувалося у наш час, зокрема, до вивчення питання зверталися Ю. Бадзьо, Г. Гончарук, І.  Діяк, О. Забужко, Я. Калакура, П. Кононенко, Л.Лук’яненко, А. Наконечний, Д. Павличко, В. Пасічник, М. Попович, О. Тимошенко, Л. Токар, А. Фартушний, А. Черненко, В. Шевчук та ін. Однак з розвитком інформаційних технологій, зокрема Інтернету, формуються нові комунікативні умови, які дають змогу виявити нові підходи у визначенні, формуванні, становленні національної ідеї.
Указана проблематика в мережі Інтернет представлена широко, зокрема це питання висвітлюють на електронних сторінках ЗМІ, його фіксуємо на сторінках блогів, форумів, сайтів, присвячених розвитку української культури, мови тощо. Проте в таких ресурсах тему розглядають здебільшого принагідно, часто розміщену інформацію висвітлюють однобоко. Однак існують електронні сторінки, де це питання розглянуто широко. Такі електронні ресурси функціонують тривалий час, відповідно читач отримує інформацію різних діахронних зрізів. Завдяки цьому можна простежити історію питання, вплив соціальних факторів, навіть зміну настроїв користувачів. Скажімо, до таких ресурсів належить сайт «Ідеальна країна» [22], на якому широко представлено усі точки зору комунікантів, створено форум «Національна ідея» [23], обговорення на якому тривало впродовж 2006–2007 років. Цей електронний ресурс репрезентативний щодо визначення, переліку, засобів та форм реалізації національної ідеї, оскільки користувачами є представники різних соціальних груп, а назва форуму дає змогу не відхилитися від теми.
В основі суспільних процесів завжди лежить ідейне начало, про що переконливо засвідчує весь досвід людського існування. Ідея – це така форма свідомості, в якій, по-перше, дано певний образ реальності, а по-друге, сформульовано пов’язану з цим образом мету і спосіб її досягнення [14, 5]. У філософсько-культурному вимірі органічно з ідеєю поєднується поняття «нації», адже нація – це сукупність людей різних поколінь, об’єднаних спільною «історичною долею», тобто спільними культурно-історичними здобутками та трагедіями [14, 7].
Проте національна ідея – глибше поняття: це не варіант світогляду чи ідеології, а аналог буття і самосвідомості нації в усій її генезисній часо-просторовій перспективі, тобто – у всій повноті її якісної та кількісної, змістовної і формальної категоріальності [9, 8]. Її основи закладаються в процесі творення етносу, нації, народу відповідно до їх природо-історичного покликання [17].
Національну ідею розглядають також як суспільний проект загальнонаціонального масштабу, невід’ємною частиною якого є певне уявлення про об’єктивне становище нації, її цінності й проблеми, а також про загальнонаціональні цілі та шляхи їх досягнення [14, 6].
Питання, пов’язані з національною ідеєю, кореспондують з різними соціальними чинниками. Взявши за основу саме їх, здійснено дослідження щодо української національної ідеї в комунікації Інтернет-користувачів. Можна чітко окреслити три аспекти вказаної проблематики: соціологічний, лінгвістичний, філософський. Перший серед них є допоміжним щодо визначення філософських параметрів поняття «українська національна ідея» та його лінгвальної репрезентації.
1. Соціологічний аспект.
За міс...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet