головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2009   Число: #3(32)
пошук по сайту
«Збірник наукових праць Науково-дослідного інституту українознавства» – дієвий і конструктивний засіб фахового осягнення професійних знань про Україну, українців і світове українство у цивілізаційному часопросторовому розвитку (до п’ятиріччя виходу в світ
Автор: Фігурний Юрій
кандидат історичних наук, завідуючий відділом української етнології НДІУ МОН України. Автор близько тридцяти публікацій, присвячених козацькій культурі та етнонаціональним державотворчим проблемам, зокрема двох монографій: «Історичні витоки військової культури українського козацтва», Київ, 1997 та «Історичні витоки українського лицарства», Київ, 2004.

«Збірник наукових праць Науково-дослідного інституту українознавства» – дієвий і конструктивний засіб фахового осягнення професійних знань про Україну, українців і світове українство у цивілізаційному часопросторовому розвитку (до п’ятиріччя виходу в світ першого тому). Початок у № 2. – 2009.

У 2007 р. були підготовлені й надруковані шість випусків «Збірника…», і це, на нашу думку, – визначна подія для України, українців і світового українства. Все це стало реальністю завдяки голові редколегії «Збірника…» П. Кононенку та його відповідальному редактору О. Ярошинському. Інформуємо читачів, що тиражування томів І–XIV і XVIII здійснювалося як за кошти самих авторів, так і за фінансово-матеріальної допомоги НДІУ. А вже друк XV, XVI, XVII, XIX, XX, XXI і XXII томів повністю профінансовано Інститутом. І якщо всі попередні випуски були в м’якій обкладинці, то ці вийшли у світ у твердій палітурці, що дуже приємно.
Тринадцятий том «Збірника…» підготував до друку О. Ярошинський за матеріалами Міжнародного конгресу «Українська освіта у світовому просторі», який проводився у місті Києві 19–21 жовтня 2006 р. у рамках XV щорічної Міжнародної науково-практичної конференції «Стан, проблеми, перспективи розвитку українознавства». Том ХІІІ «Збірника наукових праць Науково-дослідного інституту українознавства. – К.: Поліграфічний центр «Фоліант», 2007. – 572 с.» присвячений нагальним проблемам української освіти у вітчизняному та світовому цивілізаційному часопросторі. Загалом у збірнику було оприлюднено 72 статті, які розміщені у таких підрозділах: «Державні стандарти в українській освіті: філософія, зміст»; «Інноваційні технології в освіті»; «Українська мова в освіті»; «Виховання національно свідомої особистості в добу демократичного оновлення України»; «Українська вища школа: стан, проблеми, перспективи розвитку»; «Українська школа в країнах зарубіжжя». Серед цього великого розмаїття досліджень варто виділити статті таких авторів: Кононенко П.П. «Українська освіта у світовому часо-просторі»; Фігурний Ю.С. «Українська освіта – один із вагомих чинників вітчизняного етнонаціонального державотворення»; Олексенко В.М. «Сучасні педагогічні технології: наукові дослідження і результати впровадження»; Гавренко Ю.П. «Педагогічні технології формування інформаційної компетентності в змісті національної освіти»; Пономаренко А.Ю. «Формування мовної особистості в школі: ретроспективи і перспективи»; Ніколенко Л.Т. «Розвиток україномовної компетентності педагога в полікультурному середовищі»; Радевич-Винницький Я.К. «Українознавчий аспект вивчення української мови у навчальних закладах з неукраїнською мовою навчання»; Михайлик О.В. «Формування електоральної культури студентів як засіб виховання національно свідомої особистості»; Дробноход М.І. «Українська вища школа: стан, проблеми, перспективи»; Мафтин Л.В. «Українознавчі дисципліни у змісті навчально-виховного процесу ВНЗ педагогічного спрямування»; Пилипчук В.М. «Стан та перспективи розвитку української освіти в Росії»; Бондар В.В. «Українська «школа-родина» за кордоном, історія заснування, становлення та перспективи (на прикладі Бендерської української гімназії імені І.П. Котляревського)»; Лучанин С.М. «Іван Семенюк – українець з Мараморощини, визначний організатор українознавчих студій в університеті міста Клуж-Напока (Румунія)» та інші.
Чотирнадцятий том «Збірника…» (К., 2007.– 562 с.) присвячений 15-річчю від дня заснування Науково-дослідного інституту українознавства (січень 1992 р. – червень 2000 р. – Інститут українознавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка; червень 2000 р. і по сьогодні – НДІУ МОН України). Загалом у збірнику було надруковано 54 статті та відомості про авторів. Серед цієї великої кількості досліджень слід акцентувати увагу читачів на таких публікаціях: у І розділі «Інституту українознавства – 15 років» – Кононенко П.П. «Свою Україну любіть!»; Кононенко Т.П., Таровська О.А. «Відчуття себе: наукові засади та перспективи відділу філософсько-психологічних проблем українознавства»; Фігурний Ю.С. «Дослідження відділом української етнології НДІУ МОН України в 1992–2006 рр. етнічної історії українського народу та етнонаціонального державотворчого процесу»; Шкрібляк П.В. «Наукова установа в «Гуцульській столиці»; у ІІ розділі «Українознавство: теорія, методологія, практика» – Гомотюк...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet