головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2010   Число: #1(34)
пошук по сайту
Екологічний стан Дарницького району міста Києва
Автор: Варзар Маргарита
учениця Слов’янської гімназії (м. Київ)

Екологічний стан Дарницького району міста Києва

Екологічна ситуація у світі погіршувалася протягом усього існування та розвитку людства. Актуальність екологічних проблем постійно зростає, адже внаслідок діяльності людини збільшується температура повітря на планеті, а відповідно пришвидшується танення льодовиків, яке впливає на підвищення рівня Світового океану. Викиди шкідливих речовин в атмосферу руйнують озоновий шар планети, в результаті – на неї потрапляє більше космічної радіації й підвищується її радіаційний рівень. Нині живі організми дихають небезпечним забрудненим повітрям, яке шкодить здоров’ю. Через викиди в озера, річки, моря і океани забруднюються водні ресурси, а земляні – страждають через надмірну кількість сміття, стокових вод із промисловими, побутовими та іншими відходами.
Усе це впливає на флору та фауну планети, яка змушена мутувати, пристосовуючись до нових умов життя. При цьому деякі види рослин і тварин вимирають. Змінюється клімат (у невластиві для певної території періоди спостерігаються заморозки чи навпаки – потепління), відбуваються природні аномалії, збільшується кількість паводків, посух, руйнівних лісових пожеж, пилових бур, штормових та ураганних вітрів, хуртовин, заметілей, циклонів, тайфунів, цунамі, землетрусів та інших природних катаклізмів, що врешті призводить до загибелі людей. Якщо людство не припинить згубно впливати на екологію, то умови життя і далі погіршуватимуться, що призведе до непередбачуваних наслідків.
В Україні люди здавна з великою пошаною ставилися до природи. Земля, небо, сонце, місяць, зорі, птахи, звірі, дерева, рослини, ріки, озера, явища природи наділялись ореолом святості, божественною магічною силою. Їм приурочували різноманітні свята, обряди, ритуали, приносили жертви. Формувалися певні традиції, пов’язані з природою, які передавалися з покоління в покоління. Завдавати їй шкоди суворо заборонялося. Не можна було бити по землі жодним предметом, проклинати землю, рослин, тварин, людей, ламати гілок на деревах і кущах, руйнувати пташині гнізда, адже, за повір’ями, за ці вчинки природа суворо каратиме. Чиста вода символізувала здоров’я, щастя, вірність, а каламутна – зраду, хворобу, прикрість. Це свідчить про те, що в українців була високорозвинена природоекологічна культура, яка з часом знівелювалася.
Ставлення до навколишнього середовища почало змінюватися ще у ХІІІ ст., коли на українські землі прийшли завойовники, їх відношення до природи було хижацьким. Якщо дехто й вживав певні заходи щодо її збереження, то робив це, піклуючись насамперед про власні інтереси. Цьому сприяло також остаточне запровадження християнства та заміна «поганських» богів на християнських. Найбільша увага збереженню довкілля в Україні приділялася за часів Гетьманщини, але після ліквідації козацтва ситуація докорінно змінилася. Варварське ставлення до землі, природи упродовж багатовікової історії царської Росії вплинуло не тільки на екологію, а й на свідомість людей. Ще більшої руйнації довкілля зазнало в роки СРСР, коли Україна мала статус сировинної бази, а про її екологію ніхто не піклувався.
Винятковою особливістю екологічного стану України є те, що гострі локальні ситуації поглиблюються великими регіональними кризами. Чорнобильська катастрофа з її довготривалими медико-біологічними, економічними та соціальними наслідками спричинила в Україні ситуацію, яка наближається до рівня глобальної екологічної катастрофи, адже аварія на ЧАЕС зашкодила не лише нашій державі.
Після проголошення Україною незалежності екологічні проблеми не тільки не почали вирішуватися, а за інерцією ще більше загострилися, що продовжується й досі. Низький рівень екологічної свідомості українського суспільства призвів до нагромадження у надмірних кількостях шкідливих, у тому числі високотоксичних, відходів виробництва, забруднення атмосферного повітря й ґрунтів, поверхневих і підземних вод. Це, у свою чергу, вплинуло на погіршення стану здоров’я і якості життя людей, збільшення кількості дітей із вродженими вадами розвитку, зростання смертності. В останнє десятиліття загроза вимирання та біологічно-генетичної деградації населення України набула особливої актуальності, чисельність населення поступово зменшувалася. На жаль, дія негативних чинників на екологію України продовжується, тому її швидке «видужання» неможливе, воно буд...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet