головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2010   Число: #3(36)
пошук по сайту
Українська освіта за кордоном: підсумки і перспективи
Автор: Ванчура Юліана
молодший науковий співробітник відділу української літератури ННДІУ

Українська освіта за кордоном: підсумки і перспективи

18–20 серпня 2010 року у місті Києві відбулася IV конференція «Українська освіта за кордоном: підсумки і перспективи», на яку прибули десятки директорів і вчителів із закордонних українських навчальних закладів. Організаційний комітет конференції очолили: Борис Жебровський – перший заступник Міністра освіти і науки України; Петро Кононенко – директор Національного науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України; Омелян Сухолиткий – директор департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України; Олег Єресько – директор департаменту загальної середньої освіти Міністерства освіти і науки України; Марія Глоба – головний спеціаліст департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України; Тарас Кононенко – заступник директора Національного науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України; Ангеліна Пономаренко – завідувач відділу «Мова – як українознавство» Національного науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України; Михайло Войцехівський – директор Інституту підвищення кваліфікації КУ ім. Грінченка; Людмила Іванова – директор загальноосвітнього навчального закладу «Міжнародна українська школа»; Оксана Воронецька – заступник директора загальноосвітнього навчального закладу «Міжнародна українська школа»; Галина Пархоменко – заступник директора загальноосвітнього навчального закладу «Міжнародна українська школа».
Свою роботу конференція розпочала 18 серпня у Будинку вчителя. Людмила Іванова, яка вела  пленарне засідання, привітала учасників конференції та представила їх. Присутні мали змогу відчути надзвичайно теплу і дружню атмосферу, яка панувала в залі, адже для багатьох з них – це вже не перша така зустріч.
Перед учасниками конференції виступив професор, академік, директор ННДІУ Петро Кононенко. Основною тезою його виступу стали слова «Без національного виховання – немає людини». На сьогодні більше 8 млн. українців перебуває за кордоном, і лише найсвідоміші з них, виїжджаючи за межі України, шукають або створюють українське середовище для себе і для своїх дітей. Бо дійсно, чи можемо ми бути українцями, якщо не проявляємо патріотизму щодо своєї батьківщини, забуваємо рідну мову, своє коріння. Однією із ланок у цьому процесі є українські школи. Разом із товариством «Україна – світ» ми зможемо домогтися офіційного статусу для українських шкіл за кордоном, – висловив надію Петро Петрович.
Від імені Міністра закордонних справ України К.Грищенка та заступника Міністра закордонних справ України і куратора з питань закордонного українства Р.Демченка  виступив Надзвичайний і Повноважний Посол України Василь Боєчко. Він подякував вчителям, які навчають і виховують маленьких громадян України за її межами, а також наголосив, що закордонні дипломатичні установи мають обов’язково надавати підтримку суботнім і недільним школам, сприяти роботі Міжнародної української школи.
Алла Кіндзера – голова секретаріату товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна – світ», повідомила про ефективність і доцільність проведення освітніх конференцій для обміну досвідом та вдосконалення методичних програм. «Починаючи з того часу, коли Україна стала незалежною, ми робили все можливе, щоб зібрати всіх наших освітян. Тоді ми почали організовувати перші освітні конференції», – сказала Алла Євгенівна. Так, у 2000 році була організована міжнародна конференція «Освіта в українському зарубіжжі», на яку прибули 73 учасники як з України, так і з-за її меж.
Із промовою «Підсумки діяльності загальноосвітнього навчального закладу «Міжнародна українська школа» та українських закордонних навчальних закладів у 2009/2010 н. р. та плани на 2010/2011 н. р.» виступила директор «Міжнародної української школи Людмила Іванова». «Міжнародна українська школа» – це не лише наші методисти, вчителі, вона включає й усі закордонні українські навчальні заклади. Це наша спільна діяльність на підвищення якості освіти. Вперше у жовтні 2009 року були проведені парламентські слухання у Верховній Раді, присвячені закордонному українству, при цьому 60 % закордонних українських навчальних закладів були представлені на даному зібранні ...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet