головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2010   Число: #3(36)
пошук по сайту
Підсумкове дослідження важливої історіографічної проблеми
Автор: Гомотюк Оксана
доктор історичних наук, завідувач кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства Тернопільського національного економічного університету
Підсумкове дослідження важливої історіографічної проблеми

Протягом двох останніх десятиліть помітно зросла зацікавленість дослідників у вивченні проблем української історії, які замовчувалися або свідомо фальшувалися в радянський період. Це стосується, зокрема, історії західноукраїнських земель кінця 30-х – початку 50-х років ХХ століття, тобто періоду, коли відбулося їх включення до складу Радянського Союзу та Української РСР. Крім того, до наукового обігу введено багато документів, які раніше зберігалися в спецфондах архівів та були недоступними для науковців. Накопичився чималий масив наукових праць із означеної проблематики, який потребує аналізу та осмислення в контексті розвитку українського історіографічного процесу та інтеграції вітчизняної історіографії у світовий простір. Саме аналізу наявних наукових досліджень з історії західноукраїнських земель 1939 – початку 1950-х років присвячена монографія І. Мищака «Інкорпорація та радянізація західноукраїнських земель (1939 – початок 1950-х рр.): історіографія».
Автор поставив за мету проаналізувати історіографічні джерела з історії західноукраїнських земель кінця 30-х – початку 50-х років ХХ ст., здійснити їх періодизацію та визначити особливості й тенденції розвитку історіографічного процесу на кожному етапі, окреслити коло найбільш дискусійних у сучасних українській та зарубіжній історіографіях питань, а також актуалізувати проблеми, які потребують подальшого вивчення. Відповідно до поставленої мети розроблена й структура дослідження, яке складається зі вступу, шести розділів, висновків, списку джерел та літератури (966 позицій). Вважаємо, що структура монографії є послідовною й логічною, дозволяє відтворити бачення й оцінки дослідниками ключових проблем історії Західної України.
Розпочинаючи аналіз стану наукової розробки проблеми, І. Мищак здійснив авторську періодизацію, виділивши чотири основні періоди: 1) з кінця 1939 р., появи науково-популярних та пропагандистських праць з історії досліджуваного питання, до середини 1950-х років, смерті Сталіна й початку суспільних перетворень у Радянському Союзі; 2) від ХХ з’їзду КПРС (1956 р.)  до початку горбачовської перебудови; 3) з 2-ої половини 80-х років ХХ ст. до розпаду СРСР; 4) розвиток історичної науки в незалежній Україні. Для кожного із зазначених періодів виділено особливості, які були характерними для розвитку знань про історію західноукраїнських земель і для історіографічного процесу в цілому. При цьому справедливо зазначено, що ця періодизація загалом збігається з періодизацією відповідного періоду історії України.
У монографії автор ґрунтовно проаналізував наявні історіографічні праці з історії Західної України як радянського періоду, так і сучасні, значну увагу приділив розгляду наукових здобутків української зарубіжної історіографії, а також інших зарубіжних історіографій, перш за все російської та польської, представники яких найбільш активно досліджують історію західноукраїнських земель.
Позитивним, на нашу думку, є те, що І. Мищак намагався проаналізувати не всі історіографічні проблеми, а лише ті, які, на його переконання, є найбільш дискусійними у сучасній історіографії, та порівняти погляди на них, зокрема, представників радянської, української зарубіжної та сучасної української й зарубіжних історіографій. Такий підхід, з огляду на комплексність проблеми, видається цілком виправданим. У свою чергу значно збагатило працю залучення до аналізу не лише праць істориків, а й фахівців інших спеціальностей – державного управління, правознавства, політології, соціології, філософії тощо.
Заслуговує на увагу те, що автор не лише висвітлює погляди істориків різних періодів та представників окремих історіографічних шкіл, а й дає власні визначення, зокрема термінів та понять. Так, розкриваючи особливості бачення процесу приєднання Західної України до складу СРСР та УРСР, він відзначає, що нині дослідники щодо цього процесу послуговуються термінами «анексія», «включення», «возз’єднання», «інкорпорація», «приєднання» тощо. При цьому, на думку І. Мищака, послідовніше відбиває події цих років термін «інкорпорація» (від лат. incorporatio – включення до складу), під яким дослідник пропонує об’єднати і розглядати не лише процес приєднання західноукраїнських земел...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet