головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2005   Число: #2(15)
пошук по сайту
Хроніка весняних українських заходів у Парижі
Автор: Івашина Наталія
Науковий співробітник відділу мови НДІУ
Український мессідор у Парижі.

Хроніка весняних українських заходів у Парижі


З ініціативи дружини посла України у Франції наукового співробітника Інституту українознавства Наталії Івашиної 22 квітня ц.р. вперше в культурному відділі Посольства було організовано майстерню з розпису українських писанок.
Цей вид народної творчості України, який безперечно є цікавим для французької публіки та найкраще передає символізм українського традиційного мистецтва, зібрав членів асоціації „Б?єнвеню ан Франс”. До згаданої асоціації, яку патронує дружина Міністра закордонних справ Франції, входять дружини послів акредитованих в Парижі країн, а також історики мистецтв, викладачі, відомі громадські діячі.
Присутні на занятті дружини послів та француженки з дипломатичних та політичних кіл із задоволенням і захопленням відкрили для себе загадковий світ української символіки завдяки лекції, яку їм було прочитано українськими майстринями в ході заняття. Кожен з присутніх власноручно долучився до дійства розпису писанки, яка має тисячолітню історію, та з гордістю забрав до дому перші плоди свої творчості, інспіровані українськими традиційними мотивами.
Майстерня української писанки відтепер відкриватиметься щорічно напередодні православної Пасхи в культурному відділі Посольства. Цьому передуватиме науково практична конференція «Українська писанка», яка стане традиційною у французькій столиці і проходитиме під патронатом Інституту українознавства.

***
26 квітня ц.р. у приміщенні культурного відділу Посольства відбувся концерт української молоді – учнів Українського колежу ім. В.О.Сухомлинського та переможців конкурсу „Шляхами королеви Анни”.
Під супровід струнних музичних інструментів фольклорний молодіжний ансамбль виконав українські народні пісні та танці, традиційні для Західних та Східних регіонів України.
По завершенні концерту в надзвичайно теплій атмосфері відбулась зустріч молодих талантів, дітей-художників студії при Спілці художників України та їх керівників із членами української громади в Парижі, французькими шанувальниками української культури та українсько-французькими гуманітарними асоціаціями співробітників Посольства України та Постійного Представництва України при ЮНЕСКО.
Було проведено також виставку робіт дітей-художників, які представили свою основну експозицію (понад 80 картин) в мерії міста Фонтене-су-Буа.
В ході свого перебування у Франції дитячий колектив виступав перед студентами Сорбонського університету, а також у французьких колежах, що надало можливість пересічному французькому громадянину ознайомитися з творчістю дітей-артистів, доторкнутись до краси українського народного мистецтва.

***
На запрошення Посольства України у Французькій Республіці та Постійного Представництва України при ЮНЕСКО паризький бомонд вшанував 29 квітня у Всесвітній день танцю 100-ліття великого балетмейстера, художнього директора Паризької Опера Гарніє Сержа Лифаря.
Віддати пошану великому майстру танцю прийшли французькі зірки балету, колишні учні всесвітньо відомого українця, представники творчої еліти, політичних кіл, відомі особистості, дипломати.
Біля меморіальної дошки українського хореографа на фасаді готелю „Лотті” в центрі Парижа, де довгі роки мешкав Лифар, відбулась урочиста церемонія покладання квітів, а в ході пам’ятного вечора у культурному відділі Посольства відбувся показ документальних стрічок про діяльність великого творця, прозвучали уривки музичних творів, на які Сергій Лифар поставив свої відомі хореографії, а також відкрито виставку фотографій, архівних матеріалів та оригіналів графічних робіт цього багатогранного генія. Перед великою аудиторією шанувальників таланту великого українського хореографа виступили Посол України, член наукової ради Інституту українознавства Юрій Сергеєв, Президент Всесвітньої Ради Танцю Мілорад Міскович, друзі та учні Сержа Лифаря.
Захід вшанування пам’яті Сержа Лифаря пройшов з великим успіхом і надалі щорічно проводитиметься у французькій столиці в рамках  Всесвітнього дня танцю.
Безперечно, не можна в цей день не згадати той величезний внесок, який Майстер танцю зробив для розвитку цього виду мистецтва, а також ту вдячність, яку його непересічна творчість залишила в серцях чисельних шанувальників всього світу.

***
2 травня ц.р. в культурному відділі Посольства відбувся концер...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet