головнановинипошукредакціяконтакти
пошук по сайту
І Міжнародна наукова конференція «Українсько-російські відносини на зламі тисячоліть: рік України в російській федерації» (5-6 червня, м. Івано-Франківськ)
Автор: Ідзьо Віктор
доктор історичних наук, професор, ректор українського університету в м.Москва.
І Міжнародна наукова конференція «Українсько-російські відносини на зламі тисячоліть: рік України в російській федерації»  (5-6  червня, м. Івано-Франківськ)


5-6 червня 2002 року в приміщенні Івано-Франківського відділення «Просвіта» ВУТ ім. Т.Шевченка відбулася І Міжнародна конференція «Українсько-російські відносини на зламі тисячоліть», яку організували Український Історичний Клуб м. Москви та Івано-Франківське відділення «Просвіта» ВУТ ім. Т.Шевченка. У ній взяли участь вчені Москви, Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Сімферополя. Конференцію відкрив голова Українського Історичного Клубу м. Москви (УІК), професор Українського Університету (УУМ) Віктор Ідзьо, який наголосив, що 2002 рік оголошений президентом РФ В.Путіним «Роком України в РФ», що й сприяло проведенню наукової конференції. Конференція має виробити паритетні відносини у розвитку міждержавних стосунків між двома державами та народами. Як відомо, у Росії проживає від 10 до 12 мільйонів українців. Така ж кількість росіян проживає в Україні. За таких обставин нові соціально-економічні та політичні відносини обох держав і народів вимагають копіткого вивчення цих питань. Щойно пройшов III Конгрес українців Росії, на якому було наголошено на необхідності вивчення процесів, які відбуваються в українській діаспорі Росії та зближення її з науково-культурними закладами України, громадськими та державними організаціями для подальшого вивчення питання паритетних українсько-російських взаємовідносин.
Українські вчені Росії розпочали роботу по вивченню напрацювань української діаспори в Росії. Це засвідчують праці, опубліковані в Наукових Вісниках Українського Історичного Клубу м. Москви. З 1997 по 2002 р. видано VI томів, VII книг). Сьогодні представляємо нову монографію В.Ідзьо «Українська діаспора в Росії. Українсько-російські взаємовідносини: історія, наука, релігія», яка на науковому рівні розпочинає вивчення історії українців у Російській Федерації, українсько-російські взаємовідносини. Презентація її - це ще один яскравий крок до налагодження паритетних взаємовідносин між українською діаспорою в Росії та російською й українською владами. Безсумнівно, що однією монографією з'ясувати цю складну проблему неможливо, тому ми спробуємо на високому науковому рівні розглянути проблеми української діаспори в Росії, українсько-російські взаємовідносини в «Рік України в РФ».
Першим привітав наукову конференцію від істориків та географів Івано-Франківської області М. Венгрович, який наголосив, що дуже приємно, що науковий розгляд паритетних відносин в українсько-російських взаємовідносинах ініційований Українською діаспорою в Росії. Від Історичного факультету Прикарпатського державного університету конференцію привітав доктор історичних наук, професор П.Федорчак, який наголосив, що очолювана ним кафедра працює над тим, щоб з'ясовувати відносини між Україною та Росією, українською діаспорою в Росії. Від Українського Університету м. Москви конференцію привітав вчений секретар, професор О.Храбан, який наголосив, що Український Університет намагається вивчати, починаючи з сивої давнини, взаємовідносини між українцями та росіянами, про що засвідчують проведені в Москві численні наукові конференції «Українська діаспора в Росії», «Українсько-російські відносини», «Українське питання в Росії» та праці, видані в двох томах за 2001-2002 р. «Наукового Вісника Українського Університету». О.Храбан від імені Українського Університету, Українського Історичного Клубу побажав науковій конференції «Українсько-російські відносини на зламі тисячоліть» плідної праці.
Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу конференцію привітав завідувач кафедри, доктор філологічних наук, професор Я.Баран, який наголосив: «Знаменно, що така конференція відбувається в Івано-Франківську. Випускники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу переважно працюють у Російській Федерації, тому ми зацікавлені у тісних взаємозв'язках з РФ, зокрема у підготовці кадрів. Сподіваємось, що через українську діаспору ці взаємовідносини налагодити буде легше. Він подякував за обрання його членом Вченої Ради філологічного відділення Українського Університету м. Москви. Наступним привітав конференцію ...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet