головнановинипошукредакціяконтакти
пошук по сайту
До питання про походження дня Військово-Морського Флоту України
Автор: Губський Сергій
науковий співробітник відділу історичних та теоретико-методологічних проблем українознавства НДІУ
До питання про походження дня Військово-Морського Флоту України


Кожна незалежна національна держава в числі символів і атрибутів своєї державності, серед іншого, має і певний набір офіційно (законодавчо) визначених і визнаних загальнонаціональних свят (дат). Вони відтворюють і утверджують духовно характер і основні втілення державності, є потужними засобами патріотичного виховання та національного єднання народу. У Великій Британії, наприклад, це - День народження королеви, у США - День прийняття Декларації незалежності, у Франції - День взяття Бастилії і т.д. Військо є одним із головних атрибутів державності, тому до державних свят різних країн належать і військові пам'ятні дати, що відображають їхні національно-історичні витоки та традиції.
Тепер серед засобів утвердження української державності з-поміж іншого, важливого значення надається започаткуванню й відзначенню загальнонаціональних свят та пам'ятних дат, до яких відноситься і встановлення Дня Військово-Морського Флоту України. Вважаємо, що при встановленні та відзначенні Дня Військово-Морського Флоту України необхідно виходити: 1) з наявних документальних джерел; 2) з національно-історичних традицій; 3) з суспільних та державних інтересів. Сучасна незалежна Українська держава бере свої початки і продовжує державно-національні традиції від часів Київської Русі, є спадкоємцем Козацько-Гетьманської держави та Української Народної Республіки. Про це було урочисто заявлено 22 серпня 1992 року у Києві під час передачі останнім президентом УНР в екзилі М.Плав'юком своїх повноважень тодішньому всенародно обраному Президенту України Л.Кравчуку і зафіксовано в офіційних документах1. На підтвердження положення про багатовікові традиції українського флоту наведемо деякі історичні факти й зробимо відповідні висновки.
По-перше. Києво-Руська доба. Суперечка щодо того, чи була Київська Русь українською державою, чи ні, хоча і має право на своє існування, проте вона з самого початку не була продуктивною, оскільки часто підпорядковувалась політичним цілям. Українські вчені-історики, спираючись на незаперечні дані - пам'ятки духовної і матеріальної культури нашого народу, довели, що свої витоки українська державність бере від Київської Русі, а, отже, і флот України сягає тих історичних часів. Це переконливо обґрунтовано в дослідженнях М.Грушевського (ст. «Звичайна схема руської історії й справи раціонального укладу історії східного слов'янства», 1904 р.), М.Маркевича «Історія Малоросії», М.Костомарова «Дві руські народності» та ін. їхню справу продовжив і поглибив визначний український вчений-історик другої половини XX ст. М.Брайчевський. Сучасні українські історики В.Сергійчук, Б.Якимович, Л.Залізняк у своїх працях активно підтримують ідеї своїх попередників. Перша руська згадка про флот датується у «Несторівському літопису», хоча в грецьких джерелах про флот русичів згадувалося ще раніше. У літописі зазначено: «В літо 6415 (907) князь Олег пішов на греків на конях і кораблях числом в дві тисячі і прийшов до Царграда». Узявши його, на знак перемоги, прибив свого щита, на якому був зображений тризуб на брамі міста.
У 943 р. князь Ігор здійснив свій похід на греків вже на 10 тисячах кораблів. З цього видно, що Київська Русь володіла значним флотом, коли мірялася силами з такою сильною імперією на той час як Візантія. Б.Якимович вважає, що флот княжої України-Русі був на високому військово-технічному рівні тієї епохи і що від флоту Київської Русі, а не від невеличкого ботика російського царя Петра І започатковуються славні морські традиції українського народу на Чорному морі.2
По-друге. Козацька доба. Вона принесла найбільшу славу українському флотові. У Європі знали і пам'ятали славні походи козаків, які на своїх кораблях досягали берегів Туреччини і штурмом здобували не одну турецьку фортецю. Ще в літопису 1492 р. Чорне море названо Козацьким. Козацький флот складався з легких і довгих човнів, які називалися чайками. За описами французького інженера XVII ст. Г.Л. де Боплана вони були до 20 м у довжину, 3-4 м у ширину і 2-3 м у висоту. Мали 2 керма (переднє і заднє), що дозволяло їм бути дуже маневреними в бою проти неповоротких турецьких галер, від 10 до 15 весел з кожного боку і одну щоглу, яка могла зніматися. Кожна чайка вміщу...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet