головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2012   Число: #2(43)
пошук по сайту
VІ Міжнародний конкурс з українознавства для учнів 8–11 класів
Автор: Фєсік Олена
завідувач відділу освітніх технологій ННДІУВІ
VІ Міжнародний конкурс з українознавства  для учнів 8–11 класів

28–31 березня 2012 р. у Національному науково-дослідному інституті українознавства та всесвітньої історії пройшов очний етап VІ Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8–11 класів.
Міжнародний конкурс з українознавства проводив Національний науково-дослідний інститут українознавства та всесвітньої історії за сприяння Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Української Всесвітньої Координаційної Ради (голова М.Ратушний), Західно-Української Асоціації «Спадщина України» (президент І.Квасниця), ПП «Інститут дерматокосметології доктора Ольги Богомолець» (головний лікар О.Богомолець, генеральний директор Л.Орєхова), спеціалізованої школи № 41 ім. З.К.Слюсаренка м. Києва (директор О.Онаць), НВП «Картографія» (директор Р.Сосса), видавництва «Джура» (директор В.Ванчура), видавництва «Махаон – Україна» (директор О.Погребний, головний редактор Л.Слабошпицька), Українського агентства інформації та друку «Рада» (генеральний директор І.Похиталюк), мережі парфумерно-косметичних магазинів «Л’Етуаль», «Брокард», «Бонжур».
Мета Конкурсу: залучення учнівської молоді до пізнання України через індивідуально-пошукові форми; пропаганда сучасних досягнень науки про Україну та український народ; виховання підростаючого покоління в дусі патріотизму, любові та поваги до держави, історії, традицій, культури українського народу.
Конкурс має відкритий характер, проводиться на добровільних засадах. У ньому за власним бажанням можуть брати участь учні 8–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та форм власності України та зарубіжжя.
Конкурс проходив у два етапи:
I етап – заочний – до 1 березня 2012 р.
II етап – очний – 28–31 березня 2012 р., м. Київ.
Порівняно з попередніми конкурсами Міжнародний конкурс з українознавства для учнів 8–11 класів – 2012 став найбільш масовим за кількістю поданих науково-дослідних робіт (НДР): 2007 р. – 365; 2008 р. – 397; 2009 р. – 275; 2010 р. – 358; 2011 р. – 594; 2012 р. – 814.
На І етап Конкурсу було подано 814 учнівських НДР з усіх областей України: Вінницька (15 робіт), Волинська (26), Дніпропетровська (73), Донецька (102), Житомирська (21), Закарпатська (14), Запорізька (40), Івано-Франківська (19), Київська (64), Кіровоградська (8), Луганська (15), Львівська (25), Миколаївська (20), Одеська (50), Полтавська (39), Рівненська (48), Сумська (35), Тернопільська (22), Харківська (68), Херсонська (3), Хмельницька (39), Черкаська (11), Чернівецька (12), Чернігівська (8); Автономної Республіки Крим (7); міст Києва (27) та Сімферополя (5); Придністровської Молдавської Республіки (1); Республіки Башкортостан, Росія (1) (Таблиця 1).
Тематично всі роботи учасників можна розподілити за такими напрямами: українська культура, мистецтво, звичаї та обряди; українська мова як фактор збереження генетичних особливостей буття, духу і свідомості українців; історична спадщина України; роль української літератури в духовному становленні української нації; особливості українського етносу; взаємозалежність природного середовища та буття українців; розвиток освіти в Україні; Україна і світове українство; світобачення і ментальність українців.
Під час оцінювання наукових проектів учнів бралися до уваги насамперед такі критерії, як актуальність і складність обраної теми; системність, науковість, повнота розкриття теми; аргументованість висновків; грамотність викладу та культура оформлення роботи.
За результатами рецензування науково-дослідних робіт та висновками комісії з відбору претендентів до очного туру Конкурсу було допущено 91 науково-дослідну роботу, авторів яких (95 учнів) запросили на очний тур Конкурсу до м. Києва. Також до участі в інтернет-олімпіаді були запрошені 4 учні, які стали переможцями обласного конкурсу з українознавства в Чернівецькій області (Таблиця 1).
Протягом двох конкурсних днів (29, 30 березня) учасники очного туру виконували письмову роботу з українознавства, захищали науково-дослідні роботи, виконували завдання інтернет-олімпіад з українознавства (учні 8–11 класів) та української мови (учні 10–11 класів). Взяти участь в інтернет-олімпіадах в онлайн-режимі змогли учні з Придністровської Молд...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet