головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2006   Число: #1(18)
пошук по сайту
Летять наші голосочки попід небесами
Автор: Коротя-Ковальська Валентина
народна артистка України, старший науковий співробітник відділу культурологічних досліджень ННДІУВІ

Летять  наші голосочки попід небесами

За класифікацією ЮНЕСКО, українська мова (пісня – В.К.) за влучністю передачі образу, мелодійністю входить у число трьох з найрозвиненіших мов світу. Мова є способом передачі національних почуттів будь-якого народу. Емоційна і семантична інформація української мови  сягає глибини віків, проходить через призму системи почуттів, вірувань, переживань, світобачення, через любов і надію, через минуле, сучасне до  майбутнього. Українська пісня гармонійно поєднує музику і слово. Вона ніжна й лірична, могутня й велична. У ній закодовані категорії добра, честі, правди, відвертості, усієї діалектики морального. У співі звучить каяття, сповідь, запит, молитва, відбувається спілкування з безмежністю. Адже голос у співі черпає свою силу від природи. Ще М. Гоголь говорив, що народні пісні для України  - все: і поезія,  й історія, і батьківська могила... От чому ми так глибоко реагуємо на досконалий  спів, на людський голос, і струни нашого  серця  щиро бринять  у відповідь.
Осіннього листопадового вечора 2005 року концертний зал  добре відомого своєю благодійністю міського Будинку вчителя не зміг вмістити  всіх охочих, що зібралися послухати один з найулюбленіших киянами ансамбль “Рідна пісня”, так добре знаного нами усіма, можна сказати неперевершеного знавця та інтерпретатора української народної пісні  Василя Триліса. Мабуть, ніхто так оригінально, щиро, образно та дохідливо не може донести людям смислову філософію пісенної творчості нашого народу, її величну простоту, її символіку, світовідчуття, езотеричність, її виховне значення, її мудрість,  як цей щиро відданий своїй справі й нікому непідвладний чоловік. Трапляються у нас  такі самородки, які одержують знання не тільки з книжок чи в інститутах та консерваторіях, а від самої землі української,  з роси та води, з дзюркотливого джерела, з лісів та полів, з глибини людського серця, для яких пісня є молитвою, справою життя і без неї вони цього життя не уявляють.  Такий наш Василь Триліс, за що не візьметься – все у нього виходить. Виховав хороших дітей, захистив дисертацію,  перекладав англійською та  французькою книжки, яких у нього вже більше сорока,  підняв на високий, аж до професійного,  рівень чоловічий хор “Чумаки”, відтворивши з ним величезний пласт народної та композиторської хорової музики. Василь Герасимович може годинами проникливо читати напам’ять поезію. Відчуття глибини і виховного значення народної пісні змушує  його працювати як самому, так і з людьми, які прагнуть її навчитися. Творчі дуети з співачкою Ольгою Богомолець,   виступи на радіо, участь у різних ансамблях завжди збирають вдячних слухачів.
Так і того осіннього вечора співачки з гурту “Рідна пісня” виконували різне:  від українського романсу до патріотичної пісні, все сприймалося вибухом оплесків  та бурхливих емоцій.  Кожну пісню, яскраво і оригінально прокоментовану  В.Трилісом,  переповнений зал шанувальників обдаровував  гарячими   оплесками. Незважаючи на пізній час, ніхто не розходився, багатьом глядачам хотілося подякувати учасницям гурту, висловити їм  найкращі побажання.
Пісні чергувалися з чудовими ліричними віршами поета Віталія Іващенка у власному виконанні. Вони вдало вписувалися у контекст концертної програми.
Народний жіночий гурт “Рідна пісня” з’явився 15 років тому. Зібрала його у Кончі-Заспі Валентина Орел,  яка має добрі організаторські здібності. Кожна з учасників має свою професію, свою роботу: Галина Оніщенко вирощує квіти, Марія Міщенко завідує відділом кадрів при СТО, Катерина Левенко – пенсіонерка,  вправна вишивальниця і швачка, Оксана Гордієць – мистецтвознавець,  Зінаїда Салатова-Михайлюк – секретар-референт страхової компанії “Рокада”, Ганна Бенько – завідувач відділом кадрів НДІ українознавства.  Любов до української пісні спонукає їх кілька разів на тиждень збиратися разом і співати, співати, відшліфовуючи кожну фразу до досконалості, разом з керівником шукати потрібні інтонації, темп, ритм для того, щоб потім донести слухачам своє відчуття незбагненного  світу слова і мелодії, цих двох широких крил українського народу. Співачки старанно ставляться до підбору сценічних кос...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet