головнановинипошукредакціяконтакти
пошук по сайту
Виступ Святійшого Патріарха Київського і всієї України-Руси Філарета
Автор: Філарет
Святійший патріарх київський і всієї України - Русі

Виступ Святійшого Патріарха Київського і всієї  України-Руси Філарета


Шановний Станіславе Миколайовичу, шановна президіє, дорогі браття і сестри! Я дуже радий, що ми дожили до такого часу, що всі заходи, важливі і неважливі, починаємо з молитви і звертаємось до Бога. Бо дійсно від Бога, який керує всім світом і нами, залежить усе. Тому я закликаю вас зараз помолитися, щоб Господь благословив наш Конгрес, який має дуже важливе значення. Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Отче Наш, що єси на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаєм винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє  царство  і сила, і слава Отця і Сина і Святого Духа – нині  і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
Я хотів би привітати всіх учасників Конгресу від імені Української Православної Церкви Київського патріархату. Питання, яке буде обговорювати ваш Конгрес, має дуже велике значення для нас. Освіта належить до категорії духовності. Не може бути освіти без духовності. І освіта – це не тільки збагачення людини знаннями, а й формування її серця. Бо ми в житті зустрічаємося з людьми, які володіють великими знаннями. Але інколи люди мають жорстоке серце. І від цієї дисгармонії страждає і сама ця людина, і страждає суспільство. Тому, коли ми говоримо про освіту, то потрібно додавати до цього й духовність. А духовності без віри, без Бога не може бути. Людина може бути невіруючою, але в такому випадку вона керується своєю природою, яка створена за образом Божим. І ми ці цінності називаємо загальнолюдськими, тому що вони притаманні кожній людині, незалежно від її віри, від її нації. Але ці цінності вкладені Богом в образ самої людини. Тому ця категорія також належить до духовних цінностей. Ми, українці, громадяни України, – народ, який протягом довгого часу піддавався русифікації, і наслідки цього ми відчуваємо. Відчуваємо і в сфері політики, і в сфері культури, і в сфері духовності. Тому зараз іде мова про українськість, про відродження українського духу. І церква в цьому відношенні має велике значення. Русифікація відбувалась через освіту і через церкву. Тому і відродження українства, українського духу теж повинно відбуватися через освіту і через церкву. Ось чому ми наполягаємо, щоб в Україні була одна Православна церква, і  робимо все для того, щоб створити в Україні єдину Українську Православну Церкву. На цьому наполягає і Президент. Він добре розуміє, яке це має значення для нашої держави і для нашої нації. Я думаю, що й освітяни повинні розуміти, що і українство, і український дух не можна створити без церкви. Я хочу  побажати, щоб наші освітяни розуміли важливість утворення в Україні єдиної Православної церкви і підтримували цю ідею, а церква буде робити все, щоб стверджувати в серцях усіх громадян любов до своєї Батьківщини, до нашої України і до українців усього світу.
Дякую вам за увагу.

 

...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet