головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2007   Число: #1(22)
пошук по сайту
Здоров’я нації – показник добробуту держави
Автор: Придатко Оксана
психотерапевт Європейського реєстру, президент Науково-практичного центру „Діаналіз”, здобувач Інституту психології імені Г.С.Костюка АПН України

Здоров’я нації – показник добробуту держави

ХХІ століття – це епоха нових відкриттів, нових технологій, а з іншого боку – нових катаклізмів, стихій та стресів. Європейські країни відзначаються тенденцією до зростання кількості депресій, неврозів, самогубств. Економічний прогрес призводить до покращання добробуту людей, але разом із тим і до погіршення їх психічного здоров’я. Ці зміни в житті суспільства впливають на самопочуття, ставлення до себе, своїх дітей, держави, майбутнього. Третє тисячоліття нещадно оголило незахищеність людини, яка значною мірою зумовлена нею самою, її деформованим уявленням про найвищі сутності, зокрема так звані загальнолюдські [2, 75]. Розвиток індустріального суспільства призвів до неспокою, стресів та екзистенційних неврозів у багатьох розвинутих країнах світу. «Машинізація свідомості й психіки людей – процес глобально-інтернаціоналістський, його результат – зомбований індивід, що не тільки не здатний, а й не хоче усвідомлювати: «Все можна виправдати високою метою, та тільки не порожнечу душі». То – вища форма розпаду людини» [2, 165]. Людство живе в стані душевної кризи, зумовленої тотальною відчуженістю людини від сім’ї і роду, природи і історії, культури і традицій, бо воно переобтяжене пресом непевності за свій завтрашній день, а відторгнуте від минулого – живе відчуттям тимчасовості і свого роду „одноразовості”. Людей огортає страх за майбутнє [2, 193]. Ця тенденція охопила й Україну і певним чином спричинила пошук швидких ілюзорно компенсаційних методів зняття цих станів алкоголем чи наркотиками.
Здоров’я нації – показник добробуту держави, тому його збереження є завданням державного рівня. Особливої уваги потребує молодь, усвідомлення нею цінності здоров’я, розуміння визначальної ролі здорового способу життя та формування індивідуальної поведінки кожної молодої людини на цих засадах.
В Україні загрозливою є ситуація з народжуваністю. „Український етнос „всихає” не тільки на зарубіжжі, а й у самій Україні. Це спричинило значну деформацію у розвитку продуктивних сил, соціальної структури суспільства, деформацію здоров’ я (в Україні навіть до Чорнобильської катастрофи було лише 3% абсолютно здорових школярів) та духовності, психіки як учнів, так і батьків. Здоров’я нації не зводиться тільки до нормального фізичного стану, а й передбачає психоемоційну врівноваженість, духовне та соціальне здоров’я” [2, 75].
Питання соціального благополуччя нації вивчає соціальна філософія як одна з галузей філософського знання. Визначаючи специфіку і тенденції розвитку людського суспільства, механізми його творення та закони існування, вона звертає увагу на місце в ньому людини. Соціальна будова суспільства, рівні й форми його організації, спрямованість людської діяльності формують духовність суспільства [4]. Філософія визначає три основні групи факторів, які обумовлюють розвиток людського суспільства, певним чином впливаючи і на показники психічного здоров’я:
– праця (специфічно людська доцільна діяльність);
– спілкування (колективний характер діяльності й життя);
– свідомість (пізнання, інтелект, духовний зміст людської діяльності).
Нині виникла потреба приведення науки, освіти, культури у відповідність до сучасних норм та вимог епохи торжества інтелекту й інформаційних технологій. Основною метою для українського суспільства є на сьогодні „формування дитини, виховання її людиною-гуманістом і патріотом, а демократичне суспільство – з поколінь особистостей, громадян, які б гармонійно поєднували в собі найвищий фізичний, духовний, інтелектуальний і психічний розвиток, самопізнання з пізнанням природи, буття людини, всесвіту і суспільства, нації і вселюдства, основи розвитку матеріальної і духовної культури та були б спроможні втілювати в життя високі ідеали гуманізму, демократії та свободи, чесні і справедливі відносини між собою та оточенням” [2, 135].
Для українського суспільства важливо мати здорову, духовно багату націю. Останніми роками в Україні склалося протиріччя між потребами суспільства у здоровій, соціально активній нації і незадовільним станом значної її частини, яка уражена негативними явищами. Проблеми, пов’язані з вживанням алкоголю та наркотиків, стали сьогодні загрозливим викликом українській нації і державі. Одна з перших спроб знайти пояснення зростання частоти звернення до психоактивних речови...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet