головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2007   Число: #1(22)
пошук по сайту
Сповідуємо філософію успіху
Автор: Головай Ірина
вчитель українознавства, аспірантка Центру українознавства Київського університету імені Тараса Шевченка.

Сповідуємо філософію успіху

У науковому житті столиці сталася значна подія. 20 лютого нинішнього року у Спілці письменників України, з ініціативи голови клубу „Оратанія”, дослідника, науковця, письменника Сергія Плачинди, відбулася презентація фундаментального педагогічного посібника – „Педагогіка успіху”.
Ця книга дає новий поштовх до аналізу шляхів виходу вітчизняної освіти з кризи, окреслює нові підходи й технології організації освітнього процесу.
Атмосфера актуалізації й переосмислення життя в Україні вимагає нового педагогічного бачення та зміни парадигми у напрямку виховання і самовиховання творчої, конкурентоспроможної особистості. Саме цій меті підпорядкований науково-методичний посібник, який підготували педагоги Українського гуманітарного ліцею під керівництвом заслуженого вчителя України, кандидата педагогічних наук Г.Сазоненко.
Поняття успіху є важливою складовою освітнього процесу, запорукою життєвого поступу. Педагогічний колектив ліцею власну концепцію успіху вибудовує на історичному підґрунті українотворчих ідей Володимира Мономаха, Г.Сковороди, Г.Ващенка, В.Сухомлинського. Саме В.Сухомлинський свого часу зауважував, що важливим джерелом внутрішніх потенцій дитини є успішне навчання: „Успіх у навчанні – єдине джерело внутрішніх сил дитини, які породжують енергію для подолання труднощів, бажання вчитися”.
ХХІ століття ставить перед освітою нові вимоги: готувати Україні громадян державного рівня мислення, які усвідомлюють свою місію і спроможні реалізувати заповітні мрії та ідеали; формувати людей цілісного світосприйняття й світорозуміння, схильних до пошуку гармонійності у суспільстві й у власній душі, рівноваги почуттів та інтелекту, прав і обов’язків.
Дорога до поступу одна: рух до традицій роду, рідної природи та мови, до джерел (ad fontеs!) духовності, рух до душі як джерела любові та мудрості, совісті й честі, лицарства та мужності, незрадливого подвижництва в ім’я розквіту Батьківщини; до усвідомлення: життя – це постійний вибір, але, за В.Симоненком, – „Все на світі можна вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину”.
Щоб стати європейцями, спочатку треба навчитися бути українцями.
Книга адресується освітянам, науковцям, усім, хто сповідує нову філософію освіти, у центрі якої – становлення успішного й компетентного громадянина України, для якого найвищими цінностями є Бог і Україна. У книзі знайдете відповіді на питання: що таке акмеологія як наука, у чому полягає специфіка технологій досягнення успіху, як плекати успішну людину – творця й проектувальника свого життя, як виховати громадянина-патріота.
На презентації присутні мали змогу висловити власні думки про цю ґрунтовну наукову працю.
„Український гуманітарний ліцей – інноваційний заклад України. Педагогічний колектив на чолі з Галиною Сазоненко – кандидатом педагогічних наук, заслуженим учителем України, використовуючи потенціал успішних вітчизняних та зарубіжних педагогів, завжди перебуваючи на вістрі часу, витворив свою педагогіку успіху, яка базується на основі методології українознавства і психології життєтворчості”, – відзначив на презентації заступник Головного управління освіти в м. Києві В.Герасименко.
„Ця книга є посібником для тих, хто прагне вдосконалювати свою педагогічну майстерність, корисною тим, хто бажає пізнати механізми забезпечення успіху як окремої особистості (учителя, учня), так і закладу в цілому, бо успіх кожної окремої людини веде до загального поступу держави”, – таку думку висловила О.Батечко, голова управління освіти державної у м. Києві Печерської районної адміністрації.
Декан економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор економічних наук, професор, співголова Ради ліцею В.Базилевич звернув увагу на те, що нова доба вимагає сильних інтелектуальних особистостей – лідерів, патріотів своєї держави. Як їх виховати – орієнтує даний посібник зацікавлене педагогічне середовище.
Отже, презентація, що проходила у Спілці письменників України, є непересічною подією в житті освітян Києва та України. Не буде перебільшенням сказати, що потреба у життєвокомпетентністних, впевнених, успішних, патріотично налаштованих громадянах для нашої держави є нагальною на сьогодні загалом і для освітнього та педагогічного процесу зокрема. Книга й присвячена методолого-педагогічному ...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet