головнановинипошукредакціяконтакти
     Рік: 2007   Число: #1(22)
пошук по сайту
“Від білої хати до білого дому”
Автор: Федотова Оксана
кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу української літератури НДІУ

“Від білої хати до білого дому”

Саме у такій лаконічно-образній формі охарактеризував коло власних зацікавлень відомий майстер поетичного слова, публіцист, громадський діяч, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, Республіканської премії ім.М.Островського, Державної премії СРСР – Борис Ілліч Олійник. Виявом глибокої пошани до видатного поета та громадянина стала підготовка співробітниками Книжкової палати України біобібліографічного покажчика, присвяченого його непересічній постаті. Його укладено до 70-річного ювілею письменника та 55-річчя від початку  діяльності на літературній ниві.
До видання увійшли твори з 1948 року, пов’язаного з публікацією першого вірша “Краю мій”, по 2003 рік – час закінчення добору матеріалу. Покажчик відкривається статтею “Епоха, увічнена в слові” заслуженого діяча мистецтв України і Російської Федерації М.Луківа, у якій з теплом і щирістю узагальнюється “неосяжний огром роботи…цього невтомного і невгамовного трудівника”. У вступі накреслено методичні принципи, застосовані бібліографами у процесі підготовки видання. Далі йде перелік ключових дат біографії і творчості письменника, що дає змогу простежити кардинальні віхи його життя. Основну частину складають розділи: “Видання творів Б.І.Олійника” і “Література про життя, творчість, громадську та наукову діяльність Б.Олійника”.
У першому розділі названі як окремо видані твори, так і опубліковані у збірниках, періодичних та продовжуваних виданнях. Сюди ж віднесені книги і періодика, упорядковані та відредаговані Б.І.Олійником. Всі матеріали розміщено за хронологічним принципом, а в межах рубрик – за алфавітом. Необхідно відзначити, що книга є полімовною, оскільки до згаданого розділу увійшла також поезія письменника, опублікована більш ніж 30 мовами.
До другого розділу включено біографічні видання, літературознавчі роботи, матеріали щодо інсценізації та екранізації творів майстра, документи на допомогу вивчення його творчого доробку в навчальних закладах , а також праці, що віддзеркалюють громадсько-політичну, наукову і суспільну діяльність Б.Олійника.
Значний інтерес становлять такі параграфи, як: “Висловлювання про Б.І.Олійника”, “Літературні твори, присвячені Б.І.Олійнику”, “Літературні пародії, епіграми, шаржі”, “Б.І.Олійник у фотографіях, ілюстраціях” та ін.
Наприкінці вміщено допоміжні алфавітні покажчики, а саме: назв окремих видань, поетичних творів, музичних композицій на слова Б.І.Олійника, літературно-критичних та публіцистичних праць, а також –іменний. Усього в загальній пагінації подано 3796 позицій видань. До окремих з них наводяться стислі довідкові анотації. З метою уникнення повтору літератури універсального характеру, застосовано широку систему посилань. Бібліографічний опис видань здійснено з урахуванням чинних стандартів. Незначні відступи від нормативних документів пояснюються особливостями використання Книжковою палатою України програмного забезпечення (ProCite Version 5 for Windows) у процесі підготовки бібліографічної продукції.
Ознакою професійного ставлення авторів щодо укладання покажчика можна назвати застосування методики опрацювання джерел de-vizu. Зарубіжні публікації, описані на підставі бібліографічних відомостей, наводяться з приміткою “астериск”.
Відзначаючи безперечно високий рівень даної роботи, мусимо вказати й на певні недоліки. На нашу думку, розділ ІІІ не можна вважати таким, як через замалий обсяг включеного до нього матеріалу (3 сторінки), так і через невідповідність тематиці покажчика. Логічно було б оформити його у вигляді списку використаних укладачами видань, попередньо розширивши й додавши ряд інструктивно-методичних документів. З цього приводу недоречною вбачається й нумерація позицій вказаного реєстру в загальній пагінації творів основної частини.
Хочеться торкнутись і деяких неточностей, що мають місце у вступі. Як зазначається бібліографами, довідковий апарат видання складається з допоміжних бібліографічних покажчиків. Однак поняття “довідковий апарат” передбачає “сукупність довідкових і методичних матеріалів (текстів), які допомагають читачеві більш чітко уявити призначення  бібліографічного посібника”. Довідковий апарат формують передмова, допоміжні покажчики, зміст та довідкові матеріали. Отже, йдеться про певне “звуження” його структури шляхом використання термінологічних помилок...


Звернутися до повного тексту статті  |  Звернутися до версії для друку

Скачати файл в форматі PDF
Оцінка змісту статті:
Ваша суспільна належність:
Архів
Новини
Увага! Щоби дізнатися, які статті з'являться наступного тижня, натисни тут.
Опитування
Як Ви оцінюєте наш сайт?



LiveInternet